Parohia Gâşteşti este situată la patru kilometri nord-vest de oraşul Paşcani. În partea de sud a localităţii trece şoseaua Paşcani- Tg. Neamţ.
Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” este aşezată în partea de nord a satului.
Nu avem nicio menţiune cu privire la atestarea documentară a înălţării acestui sfânt lăcaş. Amintirea bisericii vechi, existente anterior zidirii acestui sfânt aşezământ este păstrată de o Sfântă Masă prezentă în curtea bisericii.
Dintr-un pomelnic şi din tradiţia locală reiese că noua biserică a fost înălţată de către boierul Nicolae Roznovanu, proprietar al moşiei existente aici. Sfinţirea bisericii a avut loc în anul 1848.
Încă de la început biserica din parohia Gâşteşti a servit ca locaş de rugăciune, de închinare şi satului alăturat, Topile, dat fiind că locuitorii nu aveau biserică proprie. Acest lucru ia sfârşit în anul 1991 când, vrednicul de pomenire, preot Lupu Pintilie, paroh al bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Gâşteşti înalţă biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” pentru parohia Topile.
Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” Gâşteşti este construită în stilul bisericilor moldoveneşti, în formă de cruce, cu abside laterale la naos şi altarul în formă de semicerc. Ca ornamente pot fi observate la intrare două coloane cilindrice pe fiecare parte a uşii. Fiind avariată de războiul din 1944, biserica a fost restaurată între anii 1948-1950.
În timpul vrednicului de pomenire preot Lupu Pintilie se realizează lucrări de restaurare a bisericii la exterior( îmbrăcarea în praf de piatră şi construirea unui nou acoperiş). După trecerea la cele veşnice a părintelui Pintilie (18 iunie 1997), lucrările de restaurare vor fi continuate şi finisate de către preotul Lupu Antonius-Justinian, numit paroh la data de 1.02.1998.
Sub îndrumarea sa lucrările de restaurare vor fi duse la bun sfârşit. În anul 2004 s-a refăcut pictura interioară în întregime de către pictorii Drăgoi Gheorghe şi Diaconescu Constantin în tehnica fresco. De asemenea, catapeteasma, strănile, pardoseala şi tâmplăria au fost înlocuite.
Cu voia Bunului Dumnezeu şi prin osârdia preotului paroh şi a credincioşilor, biserica parohiei Gâşteşti a fost resfinţită la data de 04.11.2004 de către Înalt Preasfinţitul Mitropolit al Moldovei Daniel, în prezent Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Biserica posedă o colecţie de obiecte cu certă valoare artistică şi culturală, alcătuită dintr-un clopot cu inscripţie în limba slavonă, datând din secolul al XVIII-lea, cărţi destinate oficierii cultului divin( Sfinte Evanghelii, Mineie, Ceasloave), icoane apaţinând cataptesmei vechi.
Străjuind de mai bine de un secol (166 ani) ca o mărturie a credinţei noastre strămoşeşti şi a istoriei neamului, această sfântă biserică va dăinui peste vremuri, întreţinând vie făclia spiritualităţii ortodoxe româneşti.